Dört polis memuru, şube müdürlüğünün tebliğ etmediği ceza nedeniyle, soruşturma bitmeden tayin edildi: Polislerden “Tevfik Göksu, İstanbul Valisi’ni aradı” iddiası 

İstanbul Esenlerde uzun süredir devam eden trafik cezaları tartışmalarında fatura, dört polise çıkartıldı. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’nün, Esenler’deki yurttaşlara cezaları iki gün yerine, 11 ay sonra toplu biçimde tebliğ etmesinin ardından ilçede başlayan kriz, şikayetler üzerine başlayan soruşturma devam ederken, polislerin istekleri dışında farklı illere tayin edilmesiyle sonuçlandı. Polisler,  Esenyurt Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun devreye girmesiyle haklarında soruşturma başlatıldığını ve tayin edildiklerini ileri sürdü. Henüz soruşturma süreci bitmemişken tayin edildiklerini söyleyen polis memurlarından biri, “Evde yüzde 97 engelli annem var. Sürgün edildiğimi söyleyemediğim için her sabah evden ‘işe gidiyorum’ diye çıkıyorum. Bunca zamandır görevini yapmayanlara dokunulmazken, seçim öncesi oy kaybetmeyelim diye tüm suçu 4 polis memuruna yıktılar” dedi.  

İstanbul’da görev yapan 4 polis memuru “fazla ceza yazdıkları” gerekçesiyle haklarında açılan soruşturma bitmeden Konya, Kütahya, İzmir ve Antalya’ya tayin edildi. Süreci T24’e anlatan polis memurları, “Biz ve jandarmalar da dahil olmak üzere kurs alan kolluk kuvvetlerine trafikteki ihlalleri bildirme yetkisi verildi. Biz de bu süreçte gördüğümüz trafik ihlallerini bildirdik. Bu ihlaller Trafik Denetim Şube Müdürlüğü’ne gidiyor. Biz sadece ihlal tespitinde bulunuyoruz, ceza yazmıyoruz. Daha sonrasında eğer ihlal tespit edilirse ceza yazılıyor. Normalde yurttaşlara yazılan trafik cezalarının 2 gün içerisinde PTT’ye verilerek tebliğ edilmesi gerekiyor. Ancak 11 ay boyunca ‘iş yoğunluğu’ sebebiyle tebliğ edilmeyen trafik cezaları birden yurttaşın eline ulaşınca, doğal olarak ‘bize 10 tane trafik cezası yazılmış’ diye tepki gösterdi” dedi.  

“Esenler Belediye Başkanı, İstanbul Valisi’ni aramış” 

Gelen cezaların ardında yurttaşların Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’ya gittiklerini söyleyen polis memurları, “Bunun üzerine öğrendiğimiz kadarıyla Göksu, İstanbul Valisi Davut Gül’e durumu bildirmiş. Gül, cezalarını iptal ettiremeyeceğini ama gerekli araştırmaları yapacağını söylemiş. Görüşmenin ardından valinin bildirmesi üzerine müfettiş görevlendirildi. Gelen müfettişler iki gün boyunca dördümüzün ifadesi aldı” diye konuştu.  

21-22 Şubat’ta ifadeleri alınan polis memurları, örüşme sırasında müfettişin kendilerini dinlemediklerini dile getirerek, “Sürekli bize ‘niye fazla ceza yazdınız?’ diye sordum. Rakamlar verdi. Biz de müfettiş bey üzerimize gelmesine rağmen sakince durumu izah etmeye çalıştık. Verildiği söylenen cezaların ne kadarlık bir sürede verildiğini tespit etmesini talep ettik. Normalde yükümlülüğümüz yok ama tespit ettiğimiz trafik ihlallerinin görüntüleri ve videoları var. Tüm bunlara rağmen müfettiş söylediklerimizi çok da dikkate almadı” dedi.  

Soruşturma bitmeden tayin edildiler 

21 Mart tarihinde telefonlarının aranarak tayin edildikleri bilgisini alan polis memurları, şunları anlattı: “Henüz soruşturma bitmeden tayin edildiğimiz bilgisi verildi. Öncelikle henüz soruşturma bitmemişti. Diğer yandan, bizi suçladıkları durum sürgün edilmemizi gerektirecek suç kapsamında değil. Atandığımız emniyet müdürlükleri bizi arayarak teslim olmamız gerektiğini söyledi. Bağlı bulunduğumuz emniyet müdürlüklerine durumu sorduğumuzda, ‘yapacak bir şey yok, verilen süreç içerisinde teslim olmanız gerekiyor’ cevabını aldık. Aramızda annesi yüzde 97 engelli olan, eşinin İstanbul’da işi olan arkadaşlar var. Sürgün edilen polis memurları arasında hiç Esenlerde bulunmamış arkadaşımız var. Bizim fazla ceza yazmamız için bir sebebimiz yok. Fazla ceza yazınca prim almıyoruz. Vatandaş birden o kadar ceza gelince haklı olarak tepki gösteriyor. Ama bu işin sorumlusu biz değiliz 

“Sürgün edildiğimi aileme söyleyemedim, her sabah evden ‘işe gidiyorum’ diye çıkıyorum” 

Sürgün edilen polis memurlarından biri de, “Tayinimin çıktığını eşime, anneme dahi söyleyemedim. Durumu söylesem ailem yıkılabilir. Her sabah evden ‘işe gidiyorum’ diye çıkıyorum. İftar vaktinde tekrar eve dönüyorum. Yazılan cezalar 11 ay boyunca yurttaşlara iletilmemiş, bu konuda sorumlu olanlara yaptırım yapılmamış. Seçim öncesi  oy kaybetmeyelim diye belediye başkanının bildirmesi üzerine 4 tane polis memuru sürgün ediliyor. Ki bizim ceza yazma yetkimiz dahi yok. Biz sadece ihlalleri bildiriyorken, yazılan tüm cezaların sorumluluğu bize kaldı. 15 gün taşınma, 2 gün yol izni verilmiş. Bu süreçte tüm düzenimizi bozup tayin edildiğimiz yere gitmemiz bekleniyor. İnsanların hayatıyla bu kadar kolay oynanabiliyor. Sonra da emniyette neden intiharlar artıyor diye soruyorlar” diye konuştu.  

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir